perjantai 23. syyskuuta 2016

Mitä ajatella

Työtön on taas, kuten joka syksy, tulilinjalla kun rahasta on puhe. Ansiosidonnainen lyhennetään, näköjään ihan ilman mutinoita ja vastustusta, viidestäsadasta neljäänsataan päivään ensi vuodesta alkaen. Puhumattakaan muista ideoista rangaista työtöntä. Pistetään kuulusteluun joka kolmas kuukausi ja jaetaan karenssipäiviä tai prosenttialennuksia päivärahaan. Ja mistä pahasta? Näyttää siltä, että ihan vaan olemassaolosta.

Työttömyysurani alussa oli suunnilleen tuo joka kolmas kuukausi käytävä silloisessa työvoimatoimistossa (nyk. TE-toimistossa) uusimassa työnhakunsa, joka tarkoitti virkailijalle jonottamista. Käynti oli suunnilleen seuraavanlainen: "Onko tilanne muuttunut? -Ei ole", "Oletko hakenut töitä? -Olen", "No seuraava työnhaun uusimispäivä on sitten 3 kk päästä jos tilanne ei muutu sitä ennen", kiitos ja näkemiin. Sama pelleily aloitetaan näemmä uudestaan vaikka siitä jo luovuttiin. Nyt sillä erolla, ettei TE-toimistoja enää ole jokaisella omassa kunnassa, vaan pitäisi lähteä ties mihin, yksityiseen firmaan tai monen kymmenen kilometrin päähän näitä kuulusteluja suorittamaan.

Toisaalta ei minulle ole mitään väliä käynkö tuollaisissa haastatteluissa vai en, ajanhukkaa toki. Mutta jos karensseja jaetaan sillä perusteella onko ollut viisi päivää töissä vai ei, niin tässä mennään aivan järjen tuolle puolen. En voi itse palkata itseäni viideksi päiväksi töihin, ja kun ei kukaan muukaan palkkaa, niin millä perusteella minua tästä rangaistaan? Missä niitä edes viiden päivän töitä on, joihin voi vain "mennä töihin"?

5 kommenttia:

Tuhannen työhakemuksen mies kirjoitti...

Mielenkiinnolla odotan tätä uudistusta. Itsekään en työtä ole onnistunut saamaan tuhansista hakemuksista huolimatta, joten näen jo miten karenssit tulevat olemaan osa elämääni. Eikai siinä auta kuin itseopiskella taistelutaitoja ja ryhtyä gangsteriksi ja ryhtyä ryöstelemään työssäkäyviä. Jos ei jää kiinni, voi nauttia saaliistaan, jos jää kiinni niin saa valtion ylläpidon... win-win?

4* kirjoitti...

Enpä tiedä onko mielenkiintoista seurata... Viimeisin idea täällä.
"Työtön voisi menettää yhden päivän tuet kuukaudessa, jos hän ei ole edellisten kolmen kuukauden aikana ollut töissä 18 tunnin ajan tai osallistunut vähintään viiden päivän aikana työvoimapoliittiseen palveluun."

Niin eipä ole rehellisyys kannattanut ja varkaan ura alkaa olla käypä vaihtoehto näissä systeemeissä mitä täällä yhteiskunnassa nyt on.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan järjetöntä menettää yhden päivän tuki jos ei ole onnistunut saamaan sitä 18 h työtä. Jospa on liian vanha (lähellä eläkeikää) eikä kertakaikkiaan saa edes tuota tarvittavaa tuntimäärää kokoon. Onneksi itse pääsen eläkkeelle parin vuoden päästä, sillä kyllä tämä työllisyyspolitiikka menee koko ajan hullummaksi! Nuorten työttömien, kielitaitoisten ja hyvinkoulutettujen, kannattaa mielestäni, mikäli esim. perhesyyt ym. antavat myöten, hakeutua ulkomaille töihin.

Työpaikallinen kirjoitti...

Vielä kun tietäisi, mistä paikasta tuollaisia 18 h töitä voisi saada...? Ja miksi juuri niitä saisi, kun ei mitään muutakaan saa?

4* kirjoitti...

Niinpä se vähän on, "ylimääräisten" työpaikatta jääneitten kouluttautuneitten ihmisten pitää lähteä Suomesta muihin maihin onneaan etsimään, täällä ei ole mitään tarjolla.

Hyvä kysymys, kun mitään ei ole tarjolla, niin miten voi olla 18 h töissä.