torstai 21. elokuuta 2014

Ollako akateeminen

Ihmettelen tällä hetkellä pidänkö akateemisuudesta edelleen kiinni vai pitääkö tässä ryhtyä johonkin amistouhuun. Nimittäin akateemiset taidot kovaa kyytiä ruostuvat työttömänä hyödyntämättöminä, jos ei nimenomaan omatoimisesti harrasta näitä yksin kotona. Toki voi käydä avoimen yliopiston kursseilla tai ehkä vaikka kansalaisopistossa kielikursseilla. Kaikki muut aikuiskoulutukset, kuten varsinkin työvoimakoulutukset, ovat ammattitutkintoja eli sitä "tee jotain ihan muuta" ja unohda entinen koulutuksesi.

Akateemisia pidetään stereotyyppisesti peukalo keskellä kämmentä olevina käytännön töihin kykenemättöminä tumpeloina. Eipäs asia ihan noin mustavalkoinen ole, meitä on akateemisiakin joka junaan. Olenhan minäkin tänä vuonna pitänyt käytännön työleiriä vuoden alusta lähtien. Asuntojen siivousta, kunnostusta, sisustusta, muuttomiehenä ja tavarankierrättäjänä toimimista, huonekalujen purkamista ja kasaamista, tapetointia, pihan kaivamista lapiolla, kukkapenkin nikkarointia, puitten sahaamista, kasvien istuttamista ym. pihatöitä. Kaikenlaista mitä joku tekee ihan palkallakin. Toisaalta jos haluan jotain minun on tehtävä se itse, koska ei ole varaa maksaa millekään firmalle mistään palveluista.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Siis jos teet jotain muuta työtä, niin heität akateemisuuden johonkin romukoppaan? Onko se muka joko tai? Onko amistouhussa jotain vikaa? Luuletko, että jossain on vielä työpaikkoja selkeästi vain akateemisille ihmisille?

Nykyään akateemiset tekee töitä ihan niin sanotuissa hanttihommissa ja töitä omalla alalla kun kaikki on pätkää.

Taidat elellä vähän ajastasi jäljessä...

4* kirjoitti...

Olin jo 80-luvulla aikaani edellä, koska minulla ei ole koskaan muita töitä ollutkaan kuin pätkiä tai hanttihommia. Nyt yritän olla edellä TE-toimistoa, jotten joutuisi kuntouttavaan työtoimintaan, vaan vaikka ammatilliseen koulutukseen (jota minulla ei ole) mieluummin.