lauantai 4. lokakuuta 2014

Aktivointisuunnitelma

Tällä viikolla tippui postilaatikkooni kutsu aktivointisuunnitelman tekoon. Paikalle tulee myös sosiaalitoimiston virkailija, joten minut aiotaan laittaa sosiaalitapaukseksi sossun rekistereihin, vaikken ole ollut enkä halua olla missään tekemisissä ko. paikan kanssa. Suunnitelmaan ilmeisesti tullaan laittamaan myös kuntouttava työtoiminta, koska laki on sellainen, etten voi tuosta kieltäytyä ilman karenssia. Kauan olen saanutkin olla rauhassa tällaiselta. Nyt vain jäitä hattuun, jotta selvitän tuon tilaisuuden sivistyneesti. Yksityisasiani aion pitää omana tietonani, vaikka niitä tivattaisiin (samoin kuin edellisen "työnetsijän" haastattelussa kyseltiin työnhakuun liittymättömiä seikkoja). Nämä vain haluavat udella kaikkea mahdollista, vaikka työttömälle asioittensa paljastelu on hyödytöntä. "Eipäs meillä mitään sinulle ole kuitenkaan tarjota".

Kuntouttavan työtoiminnan luonne on vallan erikoinen, koska lain mukaan ensinnä: "Kuntouttava työtoiminta on sovitettava henkilön työ- ja toimintakyvyn sekä osaamisen mukaan niin, että se on työmarkkinoille pääsyn kannalta mielekästä ja riittävän vaativaa." Ja toisaalta: "Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä." Eli mitä puuhastelua jää jäljelle? Loimaalla oli keksitty laittaa (ilmeisesti itsekin työtön) artesaani pitämään taidekurssia työttömille. Taiteen tekeminen on hyvin vaativaa lahjakkaimmallekin, joten se sopii tuohon 1. pykälään. Toisaalta sillä ei (juuri kukaan) voi korvata virka- tai palkkatyötä. Mutta onko taidekurssit sitten työmarkkinoille pääsyn kannalta mielekkäitä? Tuskinpa. Taiteen arvostus yhteiskunnassa sen sijaan tulee kohta olemaan suurta, kun puoli miljoonaa ihmistä pistetään harrastamaan taiteilua.

7 kommenttia:

Työpaikallinen kirjoitti...

Et sentään vielä ole saanut postissa esitettä ns. sosiaalisesta kuntoutuksesta, kuten minä sain? Elämänhallintani on kunnossa, kiitos vain, enkä todellakaan tarvitse mitään "sosiaalista kuntoutusta"! Tämä menee jo kunnianloukkauksen puolelle... Eipä aktivointisuunnitelman teko sosiaalitoimiston virkailijan läsnäollessa kauas tuosta taida jäädä?

Jos henkilö sattuu loukkaantumaan ja/tai sairastumaan vakavasti, hän joutuu myös silloin tahtomattaan tekemisiin sosiaaliviranomaisten kanssa. Kukaan ei takuulla ole innoissaan sossun rekistereihin joutumisesta.

Anonyymi kirjoitti...

Mulla tuli viime viikolla täyteen vuosi työttömyyttä ja TE-toimiston oma sivullani on merkitty seuraava työkkärin yhteydenotto 20.10.2014. Nyt kyllä hieman jänskättää, että laitetaanko minutkin jonkinlaiseen toimenpiteeseen, kuntouttavaan ym sos.työntekijöiden läsnäollessa. Vai tuleeko nuo toimenpiteet ajankohtaiseksi vasta kun on työmarkkinatuella.

Työtön luuseri - töissä kirjoitti...

Mulle tuli myös jokin aika sitten kutsu aktivointihaastatteluun, mutta se meni loppujen lopuksi sitten ihan kivuttomasti. Noissa tapaamisissa on vakiojuttu, että paikalla on sekä työkkärin edustaja että kunnan edustaja, palveluohjaaja tai joku muu. Paitsi että mulla ei sitten ollutkaan. Tsemppiä sulle haastatteluun!

4* kirjoitti...

Ei sentään täälläpäin ole (vielä) keksitty "sosiaalista kuntoutusta", herranen aika sentään. Kohta sen näen mitä touhua on aktivointisuunnitelman teko.

Anonyymi kirjoitti...

Muista, että ellei kuntouttavaa työtoimintaa ole kirjattu alkuperäiseen työllistymissuunnitelmaasi, sitä ei voida noin vain lisätä aktivointisuunnitelmaasi. Kunt, työtoiminnan hyväksyminen aktivointisuunnitelmaan omalla allekirjoituksella voi pahimmassa tapauksessa tarkoittaa elinikäistä kuntoutusrangaistusta!

Kuntouttavaan voidaan määrätä maksimissaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan, mutta näitä kahden vuoden jaksoja voi olla loppumaton määrä peräkkäin. Tiedän erään työttömän, joka on ollut 7 vuotta kuntouttavassa.

Tutkimukset osoittavat, että kuntouttavan kautta oikeaan palkkatyöhöntyöllistyy vain n. 2 %. Muut palaavat työttömiksi, jatkavat uudessa kuntouttavassa tai lähtevät opiskelemaan. Heille siis löytyy "polkuja" jonnekin. Ihan sama kai minne, ketään ei tunnu kamalasti kiinnostavan, että työtön työllistyisi OIKEAAN PALKKATYÖPAIKKAAN, josta saadulla rahalla hän eläisi. Tärkeintä tuntuu olevan puuhastelu puuhastelun vuoksi.

Jos olet fb:ssa, käy katsomassa Kuka kuuntelee köyhää -ryhmää, siellä käy vilkas keskustelu näistä aiheista ja ihmiset jakavat toisilleen tietoa erilaisista työvoima- ja sosiaaliviranomaisten käytännöistä. Moni niistä on niin uskomaton, että ellen tuota kautta olisi niistä kuullut, en uskoisi todeksi.

Suosittelen myös lämpimästi oik.tieteiden kandidaarin Sakari Timosen blogia Uuninpankkopoika. Hyvää asiaa työllistymis- ja työllistämisaiheista!

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin kehun edellisen anonyymin mainitsemaa Sakari Timosta ja lisäksi fb-ryhmiä Ei pakkotyölle ja Tasavallan harjoittelijat ja tukityöllistetyt THT ry, joissa keskustellaan samoista aihepiireistä.

4* kirjoitti...

Juu, näin minäkin olen sen ymmärtänyt, että yhden kuntouttavan jakson jälkeen tilanne ei muutu miksikään, vaan uusi samanlainen aktivointisuunnitelma voidaan tehdä heti perään. Nyt onnistuin vielä tällä kertaa välttämään kuntouttavan.

Olen kyllä seurannut Timosen blogia, siellä on oikeaa asiaa, suosittelen myös. En ole itse täällä kirjoitellut juurikaan ilmaistyöstä, koska muualla netissä on siitä niin paljon paremmin. Ehdottomasti tietenkin vastustan kaikenlaisia palkattomia pakkopuuhasteluita.