keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Yrittäjyydestä

On niin helppo käydä jokaiseen työttömän blogiin heittämässä tuo "ryhdy yrittäjäksi". Yrittäjyydestä saa toki itselleen tekemistä, mutta sitähän minä en tässä blogissa valita, ettei mitään tekemistä olisi, vaan yrittämisestä pitää saada voittoa, ihan tuohta puhtaana käteen. Tähän mennessä kaikkien ideoitteni laskelmat ovat äkkiä osoittaneet, ettei viivan alle jää mitään. Juoksevat menot on aina sekä yrittämisestä tulee lisäkustannuksia. Saahan työtön noita ilmaistöitä paiskia nykyään muutenkin, ei tarvitse yritystä perustaa. Pidän uhkapelinä laittaa esim. asuntosäästönsä huteran yritysidean varaan.

Kannattaa myös huomata, että yrittäjäksi ryhtyminen tällaisesta mahdollisimman epäkaupallisesta akateemisesta taustasta vaatisi paljon uuden opiskelua. Vaihtoehtona jokin muu opiskelu samalla panostuksella tuottaisi luultavasti paremman lopputuloksen.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tunnen kaksi ns pakkoyrittäjiksi ryhtynyttä. Toinen myi asuntonsa, jotta pääsi kahvilanpitäjäksi.
Toinen sain Finnveralta lainan omaa yritystään varten.

Kahvila pyöri 2 vuotta, starttiraha loppui ja siinä se.
Toinen lopetti kun hermot ja luonne eivät kestäneet sitä oman itsensä myymistä mitä yrittäminen on. Nyt tämä ent yrittäjä makselee työmarkkinatuesta Finnveran lainaa takasiin.

Ilman loistavaa ideaa ja esim perintörahaa (tai muuta ylimääräistä), ei yrittäjäksi kannata ryhtyä. Eri asia on sitten, jos on esim puoliso, jolla on hyvät tulot, niin voi siten toinen puolisko leikkiä yrittäjää. Sellaisenkin tunnen, mutta rouva on yrittäjä vain koska se kuulostaa hienolta.

Unknown kirjoitti...

Sitä yrittäjyyttä kuitenkin tyrkytetään joka tuutista ja yhä vaan senkin jälkeen kun koko yrittäjyys -käsite on jo totaalisesti väljähtänyt.

Kertokaapa muuten, millä yhtälöllä yrittäjyys ylipäätään voisi olla työttömyysongelman ratkaisu tilanteessa, jossa palkkatyöt yhteiskunnassa hupenevat minimiin? Tuohon ei ole kukaan arvon yrittäjyyshokuttelijoista milloinkaan tohtinut vastata...:)

Anonyymi kirjoitti...

Ei jää mitään viivan alle. No kehittele uusi yritysidea. Otitko yhteyttä paikkakuntasi muihin yrittäjiin? Sparrasitko ideaasi muilla? Kysyitkö apua keneltäkään? Haitko tietoa alastasi? Et varmastikaan. Sinä siis mielummin pysyt tässä nykyisessä tilanteessa kuin että yrittäisit parantaa nykyistä elämänlaatuasi?

Ja on kyllä mennyt akateeminen koulutus sinussa hukkaan. Luulisi, että maisteri olisi oppinut sen, kuinka uutta tietoa haetaan, käytetään ja jalostetaan. Luulisi, että olisit niin sanotusti oppinut oppimaaan. Mutta sitten toteat, että yrittäjäksi ryhtyminen vaatii paljon uuden opiskelua? Eli siis voisit ottaa asioista selvää, mutta se tuottaa liikaa työtä? Kaupallisten asioiden oppimisesta ei ole muka hyötyä? Onko kenties päiväsi jo nyt liian kiireisiä? Mikäköhän opiskelu sitten kohdallasi tuottaisi paremman lopputuloksen? Kuulostaa ihan ihmeellisiltä tekosyiltä.

Huvittavaa on vielä, että blogissasi haukut koulutuspolitiikkaa ja sitä, että kaikille valmistuneille ei löydy oman alan työpaikkoja. Onnea vaan kauppatieteiden maisterit! Oman alan työ on todella vanhentunut käsite näinä päivinä. Korkea koulutus yhteiskunnassa takaa sen, että se tuottaa uusia innovaatioita ja laaja koulutuspohja sen, että asioita ajatellaan uusilla tavoin. Olen tavannut yrittäjiksi ryhtyneitä ihan humanisteista ja teologeista juristeihin, sekä henkilöihin, joilla ei ole mitään muuta koulutusta kuin peruskoulu. Ai niin ja vain pienellä osalla näistä on itse asiassa ollut omaa rahaa laittaa yritykseen kiinni. Muut ovat rahoittaneet yrityksensä lainalla.

Sinä ja Toivoton työtön (tiedät varmaan blogin) ette ymmärrä yhtä tärkeää seikkaa. Te valitatte kun yhteiskunta on niin epäreilu ja että talous on niin huonossa jamassa, ettei töitä saa. Mistä nämä työt tulevat, koska taivaalta ne eivät ainakaan pöllähdä. Työpaikat syntyvät yrityksissä, joita luovat YRITTÄJÄT. Nämä yritykset tuottavat verotuloja, jotka taas työllistävät valtiolla ja kunnilla työskenteleviä. Ympäröivän maailman pitäisi muuttua teidän mukaan niin, että uusia yrityksiä vain syntyisi jostain, että ne voisivat työllistää teidät! Mutta joku muu saa tehdä sen, en minä itse. Koska minulla on sata syytä siihen, miksi MINÄ en voi tehdä sitä. Toisin sanoen te odotatte, että maailma ympärillänne muuttuisi niin, että te yllättäen sopisitte sinne, kuin että yrittäisitte itse ottaa oman kohtalonne käsiinne.

Ja taas tuo Nils Erik tässäkin blogissa viisauksineen. Oikea tuomion tohtori. Jos häneltä kysytään, niin voisimme saman tien ampua kaikki itseämme aseella päähän, koska mitään ei kannata tehdä, mitään ei kannata yrittää ja olemme kaikki tuhoon tuomittuja!

Ja minä Nils Erik vastaan ihan naurettavaan kysymykseesi. Haloo Nils, palkkatyötä synnyttävät uudet menestyksekkäät yritykset! Jos mitään Suomen historiasta ymmärrät, niin huomaat, että tämä maa teki aivan uskomattoman kasvupyrähdyksen 1940-luvulta 1990-luvulle. Kasvupyrähdys johtui siitä, että täällä synnytettiin menestyviä yrityksiä, jotka työllistivät ihmisiä. Nilsin logiikan mukaan palkkatöiden huvetessa uusia yrityksiä ei kannata perustaa... Anteeksi mitä?

Unknown kirjoitti...

Niin, mikä olikaan tarkalleen ottaen oma koulutuksesi? Jo hamalta 1970 -luvulta on ollut tutkittua tietoa siitä, että akateemisen kaupallisen taustan omaavien keskuudessa halukkuus yrittäjyyteen on selvästi pienintä koko populaation keskuudessa. Syy on vain ja yksinomaan riittävä riskien tiedostamisaste. Tämä pätee nimenomaan Suomeen, eikä sitä voi poispyyhkiä sillä, että joukossamme on muutamia yrittäjiäkin.

Itselläni on käsitys yli 10 vuoden yrittäjyyden perusteella Suomesta erityisen yrittäjävastaisena maana. Tätä käsitystä en voi muuttaa: maassa on pääosin pieniä, kituuttavia yrityksiä, joilla ei ole minkään tason neuvotteluvoimaa hallitseviin sidosryhmiin nähden.

Yrittäjyys ylipäätään on motivaatiokysymys: jos joku ei siitä innostu, ei se ole syy loukkaantua. Yksityisen yrittäjyyden kasvusta ei myöskään seuraa likimainkaan yksi yhteen julkisen sektorin ja sen työpaikkojen kasvua. Pikemminkin trendi on ollut jo pitkään toiseen suuntaan: julkinen sektori supistaa joka tapauksessa "talouden tilanteesta" riippumatta, yksityinen taas on jo tottunut olemaan viimeiseen saakka palkkaamatta uutta työvoimaa suotuissakaan tilanteessa. Todellakin, työttömyys on yhteiskunnallisen tason ongelma myös arvojen näkökulmasta.

Jokaisella on oikeus muodostaa oma näkemyksensä yhteiskunnasta ja työmarkkinatilanteesta. Näiden blogien pitäjät lienevät jo kokeilleet useampia vaihtoehtoja ja todenneet tilanteen epätyydyttäväksi. Yrittäjyyden pakkotuputtaminen ainoana ratkaisumallina olisi kovin epäoikeudenmukaista ja talousteoreettisestikin mahdotonta kaikkien osalta. Palkkatyöolettama -oikeuden kiistäminen olisi TODELLISTA naurettavuutta (vähintäänkin) useiden vuosien opiskeujen jälkeen.

4* kirjoitti...

Anon kannattaa huomata, että opiskelu voi vaatia muutakin kuin 5 min netistä katsomista. Anonyymin seuraavassa kommentissa hänen mielestään pitää huijata ja jättää verot maksamatta yms. jotta saa itselleen lisää hyvinvointia. Lottoaminen ja pullojenkeräily ovat myös hyviä tulonlähteitä työttömälle.

Anonyymi kirjoitti...

Nils Erik:

Mitä väliä minun koulutuksellani on?


"Syy on vain ja yksinomaan riittävä riskien tiedostamisaste."

Ja tämän takia akateemisten ei kannatta alkaa yrittäjäksi? Syy voi myös olla siinä, että akateemiset ovat ennen työllistyneet paljon helpommin. Ajat muuttuvat.


"Itselläni on käsitys yli 10 vuoden yrittäjyyden perusteella Suomesta erityisen yrittäjävastaisena maana."

Suomessa voitaisiin parantaa yrittämisen edellytyksiä monin tavoin, kyllä. Mutta joidenkin mielestä Suomi on taas yksi parhaita paikkoja yrittää:

http://www.yrittajat.fi/fi-FI/uutisarkisto/a/uutisarkisto/tiesitko-suomi-on-maailman-toiseksi-paras-maa-yrittaa

http://www.proliitto.fi/fi/media/blogi/ala-usko-ekta-suomessa-on-hyva-yrittaa.html


"Yksityisen yrittäjyyden kasvusta ei myöskään seuraa likimainkaan yksi yhteen julkisen sektorin ja sen työpaikkojen kasvua."

En väittänytkään, että korrelaatio on suora. Mutta kuten tällä hetkellä huomaat, niin kunnilla on älytön paine alkaa irtisanoa ihmisiä, koska verotuloja ei saada tarpeeksi. Verotulojen vähyys johtuu kasvavasta työttömyydestä ja yritysten vaikeuksista. Suurta julkista sektoria on pidetty yllä parina viime vuotena velkarahoin:

http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/04_kuviot_ja_tilastot/03_budjetti/01_valtionvelka/name.jsp


"...yksityinen taas on jo tottunut olemaan viimeiseen saakka palkkaamatta uutta työvoimaa suotuissakaan tilanteessa."

Höpö höpö. Ota faktoista selvää:

https://www.google.fi/publicdata/explore?ds=z8o7pt6rd5uqa6_&met_y=unemployment_rate&idim=country:fi&fdim_y=seasonality:sa&dl=fi&hl=fi&q=suomi%20ty%C3%B6tt%C3%B6myysaste

https://www.google.fi/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:FIN&dl=fi&hl=fi&q=suomi%20bruttokansantuote


"Palkkatyöolettama -oikeuden kiistäminen olisi TODELLISTA naurettavuutta (vähintäänkin) useiden vuosien opiskeujen jälkeen. "

Siis mikä palkkatyöolettaman oikeus? Siis jos olet opiskellut, niin sinulla on oikeus saada palkkatyötä, eikä sinun tarvitse ryhtyä yrittäjäksi? Mitä väliä opiskeluvuosilla on? Kuka niitä yrityksiä sitten perustaa tulevaisuudessa, jos kaikkien opiskelijoiden on oikeus saada palkkatyö?


"Yrittäjyyden pakkotuputtaminen ainoana ratkaisumallina olisi kovin epäoikeudenmukaista ja talousteoreettisestikin mahdotonta kaikkien osalta. "

Mihinköhän talousteoriaan tässä viittaat? Kuka puhui KAIKKIEN pakkoyrittämisestä. Ehdotan tässä vain ratkaisua blogin pitäjälle, koska se näyttää olevan hänen realistisin vaihtoehto työllistyä.


En ihan ymmärrä sinua Nils Erik. Kerro sitten, mitä blogin ylläpitäjän pitäisi tehdä? Koska minun ehdotuksellani hän voi saada: parempaa toimeentuloa, tarkoitusta elämälleen, uusia sosiaalisia suhteita tai ystäviä, ehkä mielekästä tekemistä ja itsevarmuutta. Yrittäminen on riski ja voi olla ettei hän saisi mitään noista. Mutta onko nykytilanne parempi? Sinä ilmeisesti haluaisit vain, että blogin kirjoittaja homehtuu kotona surkutellen loppuelämänsä?

Voisit myös vielä kertoa mistä ne rahat ihmisille tulevat, jos nykyisiä yrityksiä ei jatkettaisi tai ihmiset eivät perustaisi uusia yrityksiä tulevaisuudessa? Miltä näyttäisi Suomen tulevaisuus silloin?


Blogin kirjoittaja:

"Anon kannattaa huomata, että opiskelu voi vaatia muutakin kuin 5 min netistä katsomista. "

Kuka puhui mistään viidestä minuutista? Itse asiassa vihjasin, että lisäopiskelu voi olla erittäin työlästä. Vihjaatko sinä tässä, että et ole valmis tekemään asioiden eteen töitä, vaan odotat, että asioiden pitäisi tapahtua itsestään?

"Anonyymin seuraavassa kommentissa hänen mielestään pitää huijata ja jättää verot maksamatta yms. jotta saa itselleen lisää hyvinvointia. Lottoaminen ja pullojenkeräily ovat myös hyviä tulonlähteitä työttömälle. "

En puhunut epärehellisestä yrittämisestä tietääkseni mitään. Siis miten tämä lottoaminen ja pullojenkeräily liittyvät asiaan?

Anonyymi kirjoitti...

Minkäs alan yrittäjä olet itse ensimmäinen Anonyymi? Kuinka menestyvä yrityksesi on? Palkkaa sinne näitä työttömiä kun niin "hyviä" neuvoja täällä muille jakelet. Et taida olla yrittäjä, sillä Suomi on todellakin pienyrittäjävihamielinen maa. Kokeile, jos et usko. Eri anonyymi.

Unknown kirjoitti...

Kapitalismi on yksi ideologia ja kovasti voimistanut otettaan "meidän aikoinamme". Toiset ilmentävät sitä tiedostetusti, toiset huomaamattaan. Yhteistä heille näyttäisi olevan vankkumaton käsitys siitä, että he kaikki jotenkin suuresti hyötyisivät tästä vapaasta markkinamekanismista.

Ne teoriahöpötykset muun muassa sanovat, jotta "yrityksen tarkoituksena on tuottaa omistajille (omistajayrittäjät ja/tai osakkeenomistajat) mahdollisimman suuri voitto mahdollisimman suotuisalla panos-tuotos -suhteella". Tähän sisältyy olennaisesti tuotteen tai palvelun valmistaminen minimikustannuksilla, so. muun muassa mahdollisimman pienin työvoimakustannuksin. Aika simppeli ajatusrakennelma, mielestäni.

Ne pienet kituuttavat yritykset, joita ylivoimainen enemmistö Suomessakin on eivät voi ketään palkata. Suuret taas eivät palkkaa kuin 'viime kädessä' ja mahdollsimman halvalla. Tämä trendi on erityisen vahva, josta useimmilla työnhakijoilla on täysin yksiselitteinen kokemus: yritysten tarkoitus ei todellakaan ole työllistää vaan maksimoida omistajien netto-omaisuus - tavalla tai toisella. Heikko työllisyystilanne on sekin kapitalistille hyvin suotuisa asetelma, onhan mistä ammentaa niitä osaajia minimikorvauksella.

Kokemusten kautta muodostuu määrätty kuva yhteiskunnasta ja sen työmarkkinoista. Mikäli yksilön käsitys on jonkun näkökulmasta tulkittavissa esim. kyyniseksi, voidaanko silloin osoittaa yksilöä vai olisiko yhteiskunnalla sittenkin myös sormensa pelissä?

Anonyymi kirjoitti...

Hei te yrittäjyyttä tyrkyttävät! Tässä vain yksi tuore esimerkki siitä, miten voi käydä http://enqvistkirsi.blogspot.fi/2014/03/konkurssi-ja-plan-b.html?spref=fb

Heillä on "kaikki pelissä" ja lainarahaa palaa. Hekin varmasti tahtoisivat menestyvän yrityksen, menkääs neuvomaan heitä.

4* kirjoitti...

Tuo koirailu-kauppa on hyvä esimerkki tavanomaisesta tavaran myymisen pienyrittäjyydestä ja miten monille siinä käy. 1/2-1 vuotta kokeillaan ja katsotaan käykö kauppa. Yleensä ei tule tarpeeksi myyntiä ja lopetetaan vähin äänin ennen täydellistä katastrofia.

"All in" uhkapeli ei tosiaan ole minua varten. Olen sitten vaikka kyyninen, ihan sama.