maanantai 7. heinäkuuta 2014

Työtön ei tarvitse kuntosalikorttia

Otsikon väittämän kuulee tavanomaisena lausahduksena, kun puhe tulee työttömän raha-asioista. Kun työttömyyskorvaus ei riitä mihinkään, niin esim. työssäkäydessä olleet harrastukset joutuu lopettamaan. Työttömän kuitenkin kuuluu kuntoilla pitääkseen itsensä työkuntoisena, olla valmiina reservissä juoksemaan työkeikalle heti kun kutsu tulee. Mutta kuntosalille työttömällä ei kuulu olla asiaa, kun ei ole töissä eikä näin ollen ole maksukykyä.

Ongelma ei olekaan kuntoilu sinänsä. On mahdollista nostella kotona vesipulloja tms. painoja, vatsaliikkeitä tekee lattiallakin ilman mitään vitkutinlaitteita ja portaita löytyy trampattavaksi ylös ja alas. Vika onkin siinä, että työtön eristetään muista ihmisistä tekemään kuntoilunsa ypöyksin missä tykkää ilmaiseksi. Kuntosaleilla käyminen taas on sosiaalinen tapahtuma, yleensä siellä käy sama vakioporukka joka tulee tutuksi. Työtön rahapulassaan tulee ulosajetuksi mihinkään porukoihin kuulumisesta.

Tämän voi yleistää mihin vain työttömien vs. työssäkävijöitten tekemisiin. Ei palkkatöitä => ei rahaa => ei maksukykyä => ei kuulu ryhmiin => yksinäistä nysväämistä => syrjäytyminen tavanomaisesta keskivertoelämästä. Itse ainakein koen, että minut pakotetaan keksimään joku marginaalinen "ituhippi- takaisinluontoon- kierrätän muiden roskat- kerään kaiken ilmaiseksi" filosofia, jota alan saarnata ympäriinsä, jotta saan jonkinlaisen oikeutuksen olla täällä elintason yltäkylläisyydessä ilman mahdollisuuksia käyttää rahaa. Rahaton elämäntapa rahayhteiskunnassa, tässäpä riittää probleemaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muistan hyvin oman työttömyyteni aikoinaan alkaessa, että kaikista harrastuksista piti lupua. Kuntosalilla en käy, mutta mikä tahansa muu maksaa yhtä lailla. Uimahalliin ei ollut työttömien hintoja, vasta kun päässin tk-eläkkeelle, saan uimahalliliput halvemmalla.
Ole siinä sitten aktiivinen ja innostunut, kun kaikista sosiaalisista kanssakäymisistä on vähitellen luovuttava. Emme voineet mennä synttäreille, ei ollut mitenkään varaa ajaa 500km ja ostaa hieno lahja.
Erakoituminen tapahtuu vähitellen ja salakavalasti.

4* kirjoitti...

Nimenomaan pikku hiljaa, yksi asia kerrallaan jätetään vielä jotain pois. Ja loppua ei näytä olevan, koska työmarkkinatuen ostovoima vain vähenee ja vähenee. Tasapainoa ei tule sellaista että nämä ja nämä asiat pystyy maksamaan, vaan aina on karsittava. Masentavaa jos tätä ajattelee.