maanantai 30. marraskuuta 2015

Unohdetut pudokkaat kotona

Tällä hetkellä on hiljaiseloa työttömyyden suhteen joka saralla. Unohtaako yhteiskunta meidät työelämästä pudokkaat lopullisesti oman onnensa nojaan vai tehdäänkö työpaikkojen puutteelle jotain. Vai tuleeko yhteiskuntaan joku kunniallinen vaihtoehto elämiseen kokopäivätyön ja -yrittäjyyden rinnalle. Ratkaisuksi ei kelpaa se, että "hävitetään" työttömyys maksamalla jokaiselle muutama satanen perustuloa. Eikä se, että puolet porukasta pistetään minimipäivärahan vastineeksi pakkorisusavottaan tai tekemään avustavia hanttihommia.

Nyt kun en opiskele enkä saanut tehdä palkkatöitä pitempään, niin ei ole mitään paikkaa mihin mennä päivisin. Juuri nyt kärsin ikävystymisestä, on synkkää ulkonakin. Noin yleisemmin, mitä tapahtuu jos työttömät kyllästyvät kotona ilman virikkeitä. Kotona voi viihdyttää itseään telkkareilla, tietokoneilla ja musiikkisoittimilla tai lueskella kirjoja ja lehtiä. Mutta riittääkö tällainen kotoiluelämä tai mitä jos rahat loppuu näihinkin? Minä ainakin haluaisin itsekin tehdä jotain mielenkiintoista, hyödyllistä tai tavoitteellista. Kerros- tai rivitaloissa ei muutenkaan kotona voi tehdä mitään kummempaa, koska kaikki häiritsee naapureita. Sitä "jotain" pitäisi mennä tekemään johonkin kodin ulkopuoliseen paikkaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Työttömiä on jo sellainen porukka, että jos vaikka osakin päättää tehdä jotain yhdessä, niin silloin ei hyvä heilu.

Jaksamista sinulle edelleen!

4* kirjoitti...

Samaa minäkin mietin. Ei voida työttömille enää sanoa, että "olet yksittäistapaus". Ja kaikki eivät ole kärsivällisiä luonteeltaan ja jaksa kiltisti odotella tai sietää mielivaltaista simputusta (mitä työttömien kohtelu tuppaa olemaan). Yksittäistapaus voidaan aina vaientaa mutta suuremman joukon kanssa ollaan helisemässä.