sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Seurantakierros

Työttömäksi taas palanneena, ties monennenko kerran, teinpä kierroksen katselemassa miten muilla menee. Täysin epätieteellisen puolen tusinan netissä kirjoittavan työttömän otoksen perusteella aika lohduton kuva on. Yksikään seuraamistani kirjoittajista ei ole oikeasti työllistynyt kunnolliseen pitkäaikaiseen kokoaikatyöhön. Kuudesta kolme olemme palkkatukityön äskettäin loppuun suorittaneita, mutta taas kotona odottelemassa mahdollista jatkopätkää. Kolme taasen opiskelee, joko virallisesti omaehtoisena tai työkkärille mitään ilmoittamatta.

Eipä se ihme ole kuinka harva työttömyydestä uskaltaa kirjoitella vai onko niin, että oikeasti harva jää tähän samaan tilanteeseen pyörimään vuosikausiksi, näillä näkymin jopa vuosikymmeniksi. Pyöritään siis kurssien, opiskelun, pätkätyön, palkkatukityön ja ilmaistöiden välillä. Tästä meidät palkitaan pääosin työttömyyskorvauksilla ja hyvin harvoin pienellä palkkasummalla. Eläköityminen on  monia tästä kierteestä "pelastanut", vaikkakin eläke jää vähäiseksi työeläkkeen kertymättömyyden vuoksi. Muuten tästä ei oikeastaan paetakaan kuin piilotyöttömiksi: omien säästöjen, sukulaisten, puolison tai perinnön turvin elämään.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sehän työttömyydessä on vielä lisäsurkeus, kun se pitkään jatkuu, että eläkettä ei kerry. Harva tosiaan haluaa nimellään asiasta kirjoittaa, eipä se ole todellakaan häpeä, mutta sellaiseksi tulkitaan, vieläkin.

Hyvää kevättä ja töitä toivon sinulle, kumminkin!

Työpaikallinen kirjoitti...

Minä olen todellakin jäänyt "samaan tilanteeseen pyörimään" vuosikausiksi ja samalla bloggaamaan työttömyysaiheesta. Ainakin se kertoo pitkäjänteisyydestä, jos ei muusta...

4* kirjoitti...

Kiitos toivotuksista, ja toivottavasti Toivoton saat vielä jatkotöitä edes jonkin projektin verran.

Jotenkin musta vaan tuntuu, että useimmat työttömänä olleet saavat lopulta työpaikan, jos siis ei ikää ole niin paljon että eläkettä vaan odotellaan tai sairaus iske. Mitään oikeaa tietoa mulla ei ole paljonko tähän jäädään "pyörimään".