tiistai 8. maaliskuuta 2016

Temppuilutoimiston kanssa asiointia

Asiat ompi hoideltu taas siihen malliin, että työttömän tavanomainen arki alkoi taas. Eli TE-toimistoon vein työtodistuksen näytille ja lausunto on taas voimassa jotta päiväraha juoksee. Tämähän pätkätyöbyrokratia meni siististi tällä kertaa. Keksin jopa, että pätkät voi ilmoittaa verkkopalvelussa, vaikka ei siellä mitään ohjetta ole asiasta, mutta näköjään onnistuu kun uskaltaa napsautella.

Vaikka olin helmikuussa töissä, niin TE-toimisto lähetteli minulle sähköposteja, joissa mainostivat rekry- ja "popup"-tapahtumiaan. Jokin aika sitten oli ihan uutinen tästä aiheesta, että työttömät eivät edes lue TE-toimiston lähettämiä sähköposteja. "Todellakin täällä TE-toimistossa pohdimme, mistä tuo ilmiö johtuu". Heh heh, ihanko tosissaan pohditte, tämä uutinen nauratti. Mutta eiväthän sellaiset tiedä mikä on pelin henki, jotka eivät ole koskaan joutuneet asioimaan nykyisen TE-toimiston kanssa.

Nimittäin ihmisiltä on mennyt luottamus TE-toimistoon, sillä niin monen asian takana on karenssiansa. Esim. työvoimakoulutukset, jos vapaaehtoisesti haet johonkin, niin et voi kuitenkaan enää perua hakemustasi ja mahdolliseen valintahaastatteluun pitää karenssin uhalla osallistua. CV-netti on karenssiansa, sillä jos se mennään kirjaamaan suunnitelmaasi on sitä muistettava käydä vähän väliä verkossa uusimassa, jotta se on voimassa koko ajan. Työtarjoukset ovat karenssiansoja, koska niissä velvoitetaan hakemaan milloin mitäkin älytöntä. Minullekin tuli käsky hakea jotain parin tunnin osa-aikatyötä. Mitä edes hyödyttäisi "saada" tällainen käytännössä nollatuntipaikka, olisi päivärahoilla kuitenkin? Rekrytapahtumiin voi olla piilotettuna karenssiansoja, tarkkana kannattaa olla, ettei vapaaehtoisesti lupaudu esim. ilmaisiin työkokeiluihin, koska näissä sopimuksissa on sen jälkeen kiinni karenssin uhalla.

Summa summarum, TE-toimiston kanssa asioidaan vain pakollinen minimi, koska palkkatyöpaikkoja sieltä ei kuitenkaan jaeta. Lisäksi itse he nettisivuillaan ilmoittavat, ettei heidän kanssaan voi asioida sähköpostitse, joten roskapostiksi vaan suoraan heidän lähetyksensä.

Ei kommentteja: