perjantai 18. maaliskuuta 2016

Ongelman vakavuus

Työttömyysturvamenot ovat lisääntyneet ennätysmäärään tämän uutisen mukaan. Tarttiskohan ongelmalle oikeasti vihdoin viimein alkaa tehdä jotain. Työttömyysturvamenot ei muuten vähene ollenkaan laittamalla ihmisiä "kuntouttavaan työtoimintaan" tms. ilmaispuuhasteluun.

Hälyttävintä asiassa on Kelan päivärahoilla olevien määrän lisääntyminen. On vielä itsellä hyvin muistissa miten kurjaa työmarkkinatuella eläminen on, ja luultavasti tipun sinne taas takaisin. Nyt on jo ekat 100 päivää ansiosidonnaisesta syöty eikä mitään tietoa mistä ihmeestä työssäoloviikkoja saisi kerrytettyä lisää.

Kun Kela on siis maksanut 2,1 miljardia peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea, niin näitä pienituloisimpia ihmisiä saadaan yhteensä noin 250 000. Tämä joukko on kaikki työikäistä väkeä 18-65 vuotiaita ja heidän tulonsa ovat vuodessa vaivaisen 8500€ luokkaa, josta napsaistaan vielä 20% veroja päältä pois. Ensi vuonna ansiosidonnainen aiotaan lyhentää 400 päivään, joten ruuhkaa Kelan luukulle halutaan näköjään entisestään lisää. Eipä ihme ettei Suomessa kysyntää ole monillekaan palveluille, koska joukko joka tuloillaan pystyy mitään täällä enää maksamaan pienenee pienenemistään. Kaupan päälle tämä ostovoimaton suuri ja yhä suureneva joukko on vielä julkisesti leimattu pelkäksi syrjäytyneeksi "kulueräksi", jota sosiaalipuolen pitäisi "kuntouttaa".

Ei kommentteja: