tiistai 12. huhtikuuta 2016

Perustulounelma

Siellä ja täällä sitä taas tapellaan voidaanko "vastikkeetta" jakaa rahaa ihmisille.

Ei miltään unelmalta kuulosta saada 550 euroa käteen ja sen jälkeen tehdä mitä tykkää pärjätäkseen. Mutta on se ajatukseltaan suuri mullistus päästää työttömät irti karenssin uhasta eli TE-toimisto sanelee mitä on aikuisen ihmisen tehtävä saadakseen samaisen 550 euroa joka kuukausi. Miten mahtaa ansiosidonnaisen suhteen mennä, onko siinä sama karenssivaara päällä koko ajan. Tosin jos ansiosidonnainen menisi niin saisi perustulon verran tilalle, eikä jäisi nollille kuten tällä hetkellä käy.

TE-toimistoille tulisi hätä käteen mitä ne nyt tekisivätkään kun pitkäaikaistyöttömien ei tarvitsisi sinne enää ilmoittautua. TE-toimiston pitäisi palata vanhaan tehtäväänsä välittämään oikeita työpaikkoja tai järkeviä koulutuksia.

Kannustinloukkuja osa-aika/pätkätöiden tekoon tuo ei erityisesti poista, koska lisäksi haetaan vanhaan tapaan ainakin asumistukea. Joku tuloraja jossain määrässä kuitenkin on väkisin, jolloin leikkuri iskee ja syntyy kannustinloukkua. Onko se sitten ensimmäisessä satasessa vai esim. tuhannen euron palkassa mutta jossain se on kuitenkin. Kuten esim. opintotuessa opiskelijat voivat laskelmoida tarkkaan mihin rajaan asti työnteko kannattaa.

Mutta ehdottomasti pitäisi työttömät vapauttaa TE-toimiston määräysvallasta ja karensseilla uhkailun pelosta. Miten paljon henkisiä voimavaroja tämä syö ihmisiltä sen sijaan, että silläkin energialla voisi yrittää tehdä jotain positiivista oman pärjäämisensä ja tilanteensa suhteen. On yksi kiviriippa päässä lisää pelata pelejä TE-toimiston sääntöjen kanssa, kun samaan aikaan yrittää epätoivoisesti saada euronpuolikkaansa riittämään ja elämäänsä jotain mielekkyyttä.

Ei kommentteja: