torstai 14. marraskuuta 2013

TE-toimistot voidaan lopettaa

TE-toimistot ovat ihan tarpeettomia nykyään. Kuten tunnettua työpaikkoja sieltä ei ole välitetty työttömille enää 90-luvun laman jälkeen. Tällä hetkellä te-toimistojen tarkoitus on vain kirjata ilmoittautuva tilastoihin katsottuaan työ- tai tutkintotodistuksen, jonka jälkeen laittavat lausunnon päivärahan maksajalle, joko Kelalle tai työttömyyskassaan.

Yhtä hyvin työttömäksi joutunut voisi hakea päivärahoja suoraan ilman te-toimistoa välikätenä. Maksajalle laitetaan tälläkin hetkellä päivärahahakemuksen liitteeksi kaikki tiedot työsuhteen loppumisesta, joten miksi mitään paperia turhaan käydään näyttämässä te-toimistossa. Huijausta ei voi olla sen enempää kuin nytkään. Verottajalla on tiedossa henkilön lailliset tulot ja nykyäänkin työttömyyspäivärahojen saajien ja verottajan rekistereitä tsekataan yhteen huijareitten paljastamiseksi (siis ettei olla töissä ja nosteta päivärahoja samaan aikaan).

Sosiaalitoimistosta lisärahaa hakevat voivat myös tehdä sen ilman te-toimiston olemassaoloa. Siis nelikossa Kela, verottaja, sossu ja te-toimisto, viimeksimainittu on täysin turha pulju. TE-toimistot lopetetaan ja tarpeen mukaan Kelaan ja verotoimistoihin voidaan palkata pieni määrä lisäväkeä. Työvoimakoulutukset siirretään oppilaitosten tavanomaiseksi (aikuis)koulutukseksi. Näin byrokratia väheni yhdellä luukulla eikä mitään haittaa kenellekään tapahtunut.

5 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Niin, jos ei oteta lukuun ilmeisen mittavaa joukkoa uusia työttömiä työnhakijoita TE -keskusten hallinnosta.

Tuossa työttömien määrän kasvussa on vain se uhka, että työttömiä nöyryyttävien "aktiviteettien" määrä ja intensiteetti uhkaa nousta - ja muuttua kenties yhä velvoittavammaksi. Siten yhtälö on aika paradoksaalinen: toisaalta on edelleen vaikeaa selitellä loputonta työttömyyttään työllisille (työttömyys ei ole vielä normi), toisaalta taas työttömien määrän kasvusta seurannee varmuudella työttömien aseman heikentymistä. Mikä siis olisi paras ratkaisu tässä tilanteessa ylipäätään?

Totta on, ettei TE -keskuksilla - tai muilllakaan "työllisyyspalveluilla" (kunnallisilla tai kolmannen sektorin) - ole minkään valtakunnan virkaa. Kaikki ne ovat ikuisuus sitten ajettu täysin työnantajien talutusnuoraan: kaikki palkkaus riippuu yksiulotteisesti työnantajien itsekkäistä eduista.

Itse asiassa en muista sellaista aikaa, jolloin TE -keskus (tai mikä sen nimmi muinoin on ollutkin) olisi tarjonnut töitä (siis edes lähettänyt kirjeitse ehdotuksia potentiaalisista työpaikoista). Onko sellaista ollut vielä joskus 1990 -luvulla vai onko mentävä kauemmas taaksepäin?

4* kirjoitti...

No joo, en oikeastaan tässä hakenut ratkaisua mihinkään, yritin vain selittää kuinka tarpeeton laitos te-toimisto on. Ainakin kaikki omat käyntini siellä ovat olleet turhanpäiväisiä, ihmettelen vaan voisivatko yhteiskunnalla töissä olevat ihmiset tehdä työkseen jotain hyödyllisempää kuin tällaista mm. työnhaun uusimispelleilyä. Muuta tekemätöntä työtä löytyy vaikka kunnossapidossa, metsissä (!), terveydenhoidossa, lasten opetuksessa tai esim. kulttuuriin rahan pistäminen tuo enemmän hyvinvointia ihmisille kuin te-toimistot. Jos te-toimistoista jäisi työttömäksi muutamia tuhansia henkilöitä, ketä kiinnostaa, ennestään kun on jo 300-500 tuhatta työpaikatonta.

On kai mentävä aikaan ennen 90-l. lamaa, jolloin työkkäreistä oikeasti tarjottiin tai välitettiin työpaikkoja.

Työpaikallinen kirjoitti...

Siksi nimikin muutettiin TE-toimistoksi (eikä ole enää työvoimatoimisto työnvälitys-toimistosta puhumattakaan), koska ei ole työpaikkoja, joita voisi välittää.

Anonyymi kirjoitti...

V. 1987 työvoimatoimistosta soitettiin ja ilmoitettiin avoinna olevasta vakinaisesta työpaikasta. Tein sitä, mitä nykyään kutsutaan pätkätyöksi ja silti sain hyvää palvelua. Vaan asia ei taida olla enää näin.

4* kirjoitti...

Eipä palveluilla ole ollut enää tekemistä työn kanssa ollenkaan. Luukun nimeen jäi turhaan se "työ" -sana.