maanantai 5. lokakuuta 2015

Vaihda alaa

"Koulunpenkit täyttyvät alanvaihtajista". Tässäkin jutussa insinööri ja biokemian tohtori vaihtavat mihinkä muualle kuin terveydenhoitoalalle. Järjetöntä meininkiä yhteiskunnan ja yksilönkin kannalta, että lähes heti pitkän tutkinnon suorittamisen jälkeen pitää lähteä takaisin koulun penkille suorittamaan uutta monivuotista korkeakoulututkintoa.

Molemmat esimerkit ovat (sattumalta?) naisia, joten tämä antaa nuorille tytöille kuvan, että älkää menkö opiskelemaan sitä mihin oma kiinnostus tai lahjakkuus viittaa, ja älkää ainakaan kuvitelko pääsevänne parempipalkkaisiin töihin esim. insinööriksi tai tutkijaksi.

Mutta mitä muutakaan yksilö voi tässä systeemissä tehdä? Jos ensimmäinen opiskeltu tutkinto ei tuo työpaikkaa, niin toinen yritys on oltava jo varman päälle, jotta varmasti saa työpaikan ja koulutusta vastaavan palkan.

Pitäisiköhän kaikki korkeakoulututkinnot muuttaa kaksoistutkinnoiksi (vrt. ylioppilas ja ammattitutkinto samaan aikaan), niin että siinä samalla penkinkulutuksella saisi jonkun terveysalan tutkinnon.

4 kommenttia:

Työpaikallinen kirjoitti...

Eipä tuossa touhussa mitään järkeä olekaan, mutta kun kysymys on siitä, mitä saa tehdä eikä siitä mitä haluaa tehdä!

4* kirjoitti...

Niin, työttömän opiskeluistahan päättää TE-toimisto. Työpaikoista taas joku muu...

Jutussa olisi voitu kriittisemmin esim. kaivaa esille vähän lukujakin, paljonko oikeasti siellä koulunpenkeillä on tosissaan toista/monetta tutkintoa opiskelevia. Mahtaako olla ainakaan korkeakouluissa ruuhkaksi asti 40-50 vuotiaita? Nämäkin esimerkit olivat nuorempia henkilöitä.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä meitä keski-ikäisiä uudelleenkouluttautujia on todellakin runsaasti! Itse muka viisaana valitsin myös "varman" hoitoalan ja sairaanhoitajan opinnot. Mitäs saammekaan nyt lukea; hoitoalalle koulutetaan jo aivan liikaa väkeä ja sama trendi tulee jatkumaan. P***a valinta jälleen kerran.

T. Työtön sh, jolla myös toinen amk-tutkinto, joka ei työllistänyt

4* kirjoitti...

Juu, lienee runsaasti, tiedän monien jaksavan aina uudelleen yrittää paljon enemmän kuin itse (enää) jaksan.

Niin ilmeisesti edes sote-ala ei ole enää varma nakki...