perjantai 6. joulukuuta 2013

Asumistuet

Kelassa on luotu monimutkainen järjestelmä, jossa pienituloisille ihmisille maksetaan asumistukea mitä erilaisempien pikku kriteerien mukaisesti. Jokaiselle siis eri summa. Kelassa on tarkoin määritelty monenko neliön asunnossa minkäkin kokoisen perheen kuuluu asua, yksin asuvalla saa olla 37 neliötä, kahdella 57 jne. Lisäksi vaikuttaa asunnon sijaintikunta, valmistumis- tai perusparannusvuosi sekä lämmitysjärjestelmä. Opiskelijoille ja eläkeläisille on omat laskukaavansa sekä eri systeemi vuokralla, omistusasunnossa tai jonkun muun tyyppisesti asuville.

Asumismenoihin lasketaan vuokra/vastike, lämmityskuluja ja vesimaksu, mutta ei sähkö-, sauna-, pesutupa-, autopaikka-, nettiliittymä-, vakuutus- eikä kaapeli-tv- ym. maksuja. Omistusasunnoissa myöskään tontin vuokraa tai kiinteistöveroa ei lasketa. Kela siis ei huomioi monia todellisia asumiseen liittyviä maksuja, joita kuitenkin on pakko maksaa.

Lopuksi Kela myöntää (yleistä) asumistukea enintään 80% itse määrittelemistään hyväksyttävistä menoista (ks. yllä) ja johonkin ylärajaan asti. Tästä tulee kaikenlaisia mielivaltaiselta vaikuttavia epäoikeudenmukaisuuksia. Esim. asunnon kokovaatimus suosii pienen kopin ottamista parhaalla sijainnilla kaupungin keskustassa, sen sijaan samanhintaista mutta neliörajaa suurempaa asuntoa syrjäseudulta ei voi ottaa, koska asumistuki vähennetään olemattomiin.

Kelan tilkkutäkkimalli romutetaan siinä vaiheessa, jos henkilöllä on oikeus saada lisäksi toimeentulotukea. Silloin ei enää syynätäkään asunnon neliömäärää, ikää ym. epäolennaista, vaan pelkästään maksettavaa summaa. Lisäksi henkilön kotivakuutus ja sähkölasku maksetaan. Viimesijainen tuki on siis anteliaampi ja sallivampi ja huomioi enemmän maksuja kuin ensisijainen Kelasta haettava.

Aikamoista kikkailua on löytää sellainen asunto, johon saisi ne julkisuudessa mainostetut korkeimmat tuet. Asuntoa valitessaan pitäisi vielä etukäteen tietää saako toimeentulotukea vai pelkkiä Kelan tukia. Tukien epäoikeudenmukaiselta vaikuttava jakaminen tulee monille yllätyksenä. Työssäkäyvänä hankittuun asuntoon ei saakaan juuri mitään tukia ja muutto edessä. Itsellä tämäntapainen tilanne, en voi asua tässä loppuikääni, koska Kelan minulle laskemat asumismenot ovat vain murto-osa siitä mitä oikeasti joudun maksamaan.

Jos tämä kirjoitus vaikutti vaikeatajuiselta tai sekavalta, niin kannattaa huomata, että tämä on vain pintaraapaisu erilaisten tukien viidakkoon, missä pienituloiset seikkailevat hakemuslappujensa kanssa.

Ei kommentteja: