tiistai 17. joulukuuta 2013

Perustulot tai -tilit

Hiukan ihmettelen julkisuudessa esiintyviä perustulo- tai perustiliehdotuksia, koska jostain vetäistään niihin aina 400 euron suuruinen summa. Onko tarkoitus luoda rinnalle jokin pikkutöitten systeemi, josta työkykyiset aina saisivat lisäksi minimielämiseen tarvittavat puuttuvat yli 500 €? Opiskelijoillehan sivutöitten saaminen monesti onnistuu, työnantajat pitävät heitä sopivana ja joustavana työvoimana. Sen sijaan keski-ikäinen työtön ei näitä pikkutöitäkään pysty välttämättä saamaan, en ainakaan itse, ne ovat menneet oman nokan edestä juurikin nuorille opiskelijoille.

Koska 400 kuussa ei kenellekään asumisen ja muun elämisen maksamiseen riitä, niin loput minimistä eli noin tonnista pitää pystyä saamaan jostain muualta. Näissä ehdotuksissa kannattaisi muistaa, että yksinasuva työtön saa tälläkin hetkellä Kelasta miniminä 700 € työmarkkinatukea ja asumistukea 0-330 €. Lisäksi brutot ja netot menevät lahjakkaasti aina keskusteluissa sekaisin. Työmarkkinatuestahan menee noin 20% veroa, joten tällä hetkellä Kelasta saa käteen vähintään 560 € ja maksimissaan asumistuen kanssa saa noin 890 €. Opiskelija vuokralla saa noin 500 €. Tässä on minusta ne pohjat, joista keskustelu pitäisi aloittaa, eikä mistään 400 eurosta. (En huomioi toimeentulotukia, koska kaikki eivät niitä saa.)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On kyllä hieman erikoinen tuo 20 tonnia tilille ajatus. Eikä varmasti toteudu. Mutta joku perustulo tai kansalaispalkka olisi huomattavasti järkevämpi kuin tämä nykyinen kirjava tukikäytäntö.

Sitten noiden asumistukien osalta on kummallista, että on on synti omistaa velkainen asunto. Ja vielä liian (!) iso, kun on talo kahdelle. Ei ole mitään mahdolisuuksia ollut saada asumistukia vaikka molemmat olimme aikoinaan yhtaikaa työttömiä.

Unknown kirjoitti...

Politiikan ja talouden koskaan myöntämätön yhteissopimus: pääoma pääoman haltijoille. Emme saa asumistukea omistusasuntoihin, koska varat halutaan ehdottomasti kohdentaa meitä varakkaammille sijoitusasuntojen haltijoille (muun muassa).
Meidän ja kaltaistemme omistamisesta on aina haluttu tehdä mahdollisimman vaikeaa. Pienikin omistaminen - vaikka se perustuisi asumiseen asuntovelalla - on uhka politiikan ja talouden yhteissopimukselle: jos tällaisten kotitalouksien määrä kääntyisi voimakkaaseen kasvuun se veisi ainakin sijoitusasuntojen omistajilta jossain määrin korkeita tuotto-odotuksia pois. Tämä ei tietenkään olisi äärikapitalistisen järjestelmämme KÄYTÄNNÖN näkökulmasta millään muotoa perusteltua. No, jäljellehän jäisi monia muita tuottomahdollisuuksia sijoittajille, mutta kun yhdestäkään niistä ei haluta luopua.
Toisten pääoman kerryttämiseen yhteiskunnan tukia siis on lupa käyttää, toisten ei...

4* kirjoitti...

Juu kyllä nykyinen aikansa elänyt tilkkutäkki paikkaa paikan päälle -tukimalli olisi syytä haudata. Mutta minun täytyy joka käänteessä vastustaa tuollaisia 400 kuussa ehdotuksia, joka voi olla huononnus työmarkkinatukilaiselle, meitä kun ei kukaan puolusta. Opiskelijajärjestöt älähtävät ja saavat aina äänensä kuuluviin julkisuudessa jos opintotukeen puututaan sekä ansiosidonnaisella olevat vastaavasti, ja toimeentulotuessakin joku laki tulee väliin mitä ainakin pitää ihmiselle maksaa. Me "kelapummit" olemme sitten se jolta voi vähentää. Ei käy!

Asumistuesta olen juuri samaa mieltä kanssanne. Eihän asuminen ole ilmaista edes velattomassa omistusasunnossa. Sijoittajia vaan lihotetaan, muut vyö kireälle.