sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Monen kerroksen väkeä

Ihmisille jaetaan nykysysteemissä hyvin eri tavoilla sosiaalietuuksia, kuten työttömyyspäivärahoja mutta myös eläkkeitä ja sairaspäivärahoja. Nämähän on kaikki ansioihin suhteutettuja. Ei minua haittaa, jos toiset saa enemmän, mutta tässä systeemissä pienin päiväraha on niin pieni, ettei sillä pysty kukaan elämään. Nykysysteemi vielä haluaa pudottaa mahdollisimman paljon ihmisiä minimituloille. Ansiosidonnaisen 500 päivää ei enää ole muutamaan vuoteen pystynyt pitkittämään, ennen käytiin kursseilla vain pysyäkseen ansiosidonnaisella, minäkin kävin yhdellä. Lisäksi kunnat tarjosivat sellaisia lyhyitä työpätkiä, joilla sai päivät nollattua. Nykyään tuntuu että nimenomaan halutaan estää ketään pääsemästä takaisin ansiosidonnaiselle (= pääsemästä välillä töihin). Kun joku on maan rakoon lyöty, sen on siellä pysyttävä, jotta hyvin toimeentulevat voivat jatkaa rauhassa kulutusjuhlaansa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin muistan kuinka sairauspäiväraha laskettiin minulle. Kuvittelin, että se tulisi ansiosidonnaisen pv-rahan mukaan, vaan ei. Sain kaikkein pienimmän päivärahan, koska ei tuloja ollut. Eli as-päivärahaa ei laskettu.
Se oli varsinainen sokkihoito, kun samalla piti yrittä a)hakea töitä ja b)'parantua' masennuksesta.
Ja samaan aikaan oli mieskin työttömänä.
Pankista oli otettava lainaa elämiseen omaa taloa vastaan. Nyt sitten koitetaan maksella lainoja, kun minulla on eläke ja mies on töissä.

4* kirjoitti...

Niin, surullista ja epäreilua, monikin kuvittelee saavansa suurempia tukia kunnes totuus paljastuu. Paljon löytyy näitä aukkoja, joista putoaa minimille tai jopa kokonaan tyhjän päälle. Sairaana on pahinta, ei voi kuin toivoa oman terveyden säilyvän.