perjantai 9. elokuuta 2013

Työllistämisrahat

Kirjoitan tämän mielipiteen tänne, koska eräs keskusteluosasto sensuroi kommenttini. Mikä siinä on, eikö asioista saa sanoa kuten ne on ja laskea annetuilla luvuilla? Paljastuuko julkisen puolen rahankäytöstä jotain typerää?

Pointti oli siinä, että julkisella puolella on tänä vuonna käytössään työllistämisrahoja työttömien koulutukseen ja työllistämiseen 650 miljoonaa (= 650 000 000). Rahoja on vieläpä alkuvuodesta jäänyt käyttämättä vaikka työttömyys tapissaan. Pitkäaikaistyöttömiä on tilastoissa noin 70000. Tuolla rahalla palkkaisi siis jokaisen pitkäaikaistyöttömän oikeaan työsuhteeseen 3-4 kuukaudeksi bruttopalkan ollessa 1800-2400 per kk (sivukulut huomioitu kertoimella 1,275). Meillähän ei olisi tällä systeemillä tilastoissa ollenkaan pitkäaikaistyöttömiä (eli yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita), vaan jokainen pääsisi usean kuukauden pätkätyöhön oikeaan työsuhteeseen oikealla palkalla joka vuosi.

Onhan ollut tiedossa, että julkisen puolen byrokratia vain syö kaikki rahat pohjattomaan kaivoonsa, eikä rahaa päädy oikeaan kohteeseensa. Tai pitkäaikaistyöttömille ei ole tarkoituskaan saada mitään lisää annettua, ne on pidettävä köyhyydessä ja syrjäytyneinä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Noita rahojahan on aina jäänyt yli. Jostain syystä ei osata järjestää tarvitseville töitä, rahallakaan.
Todellakin on käsittämätöntä, että mihin ne rahat katoavat.
Esim meidän kunnassa silloin kun olin itse työtön, oli avoinna minulle varsin sopiva paikka. Sanottiin, että ei voi ottaa, kun työllistämisrahat on tarkoitettu työpajatoimintaan. Just.

4* kirjoitti...

Surkuhupaisaa, olen törmännyt myös tällaiseen kaikki on tarkoitettu johonkin/jollekin muulle.

4* kirjoitti...

Pitäisi vielä laskeskella lisää, koska tuossa on tilastoja siivottu eikä 70000 ole todellinen luku, vaan työpaikan tarvitsijoita on parhaillaan "toimenpiteissä". Toisaalta säästöä tulisi kun palkkakuukausilta ei tarvitse maksaa päivärahoja ja asumis- ym. tukia. Luulisi myös työpanoksen olevan jonkin arvoinen. 650 milj. on hämmästyttävän suuri summa vaikka "rahaa ei ole".