lauantai 12. lokakuuta 2013

Akateemiset työmarkkinat

Tämän(kin) viikon työnhakukokemuksen ja myös tilastojen valossa täytyy kärjistää, että yliopistoissa pitäisi seuraavaksi 20 vuodeksi jäädyttää suurimman osan koulutusalojen opiskelut. Mitä kurjimpia akateemisia silpputyöpätkiä kärkkyy suuri joukko (yli)koulutettua väkeä. Ei kouluteta enää yhtään lisää esim. FM-tutkintoja. Näitten alojen koulutettuja ihmisiä on riittävästi työmarkkinoilla, paljon myös koulutustaan vastaamattomissa tehtävissä sekä satoja esim. kielten, matemaattisten aineitten, biologian tai historian opettajia kortistossa.

Miksi koulutetaan lisää myöskään vaikka tietotekniikan (diplomi-)insinöörejä tai ties millä nimikkeellä IT-alan "osaajia". Sieltäkin suurin osa koulutuspaikoista pois, koska näihin ei edes löydy riittävästi tasokkaita hakijoita. Pitää valita tiukemmalla seulalla niitä, jotka ovat oikeasti kyvykkäitä alalle, eikä ottaa suuria massoja ketä vaan henkilöitä, joita nyt hiukan sattuu koneitten näprääminen kiinnostamaan. Vaatimattoman tason IT-porukalle ei ole Suomessa eikä missään muuallakaan maailmassa työmahdollisuuksia. Helpot hommat on tehty jo, tai aasialaiset tekevät ne pilkkahintaan.

Sen sijaan lääkäreiksi ja sairaanhoitajiksi pitää ottaa lisäkoulutettavia. Sinnehän on paljon kyvykkäitä hakijoita, jotka eivät pääse opiskelemaan. Lääkäreille on myös koko maapallo auki työtilaisuuksia tai muista maista voisi tulla hoidettavia Suomeen yksityisklinikoille. Tässä olisi ansaintamahdollisuuksia huomattavasti suuremmalle joukolle, kuin nyt pienelle eliittipiirille.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa ei ole oikein koskaan osattu suunnitella koulutuksia ja koulutuspaikkoja pitkällä tähtäimellä. Hullun lailla lisättiin jossain vaiheessa D-insinöörien ja IT-osaajien opiskelumääriä. Tässä ollaan.
On aina tehty päättömästi vain sen hetkisen tilanteen mukaan. IT-alalla oli ennustetttavissa, että se menee halpatyön maihin, siis koodaukset yms.

4* kirjoitti...

Vaikeaa kai tietty on arvioida koulutuspaikkojen määriä, mutta jotenkin kun ei edes yritetä. Siksi työttömällekin on niin suuri riski mennä opiskelemaan uutta alaa, kun voi olla sielläkin jo pahasti ylitarjontaa tekijöistä.