perjantai 18. lokakuuta 2013

Lisää opiskelupaikkoja

Juuri muutama päivä sitten aiheesta kirjoitin, ja nyt hallitus on julkaissut suunnitelmansa korkeakoulupaikkojen lisäämisestä seuraavan viiden vuoden aikana. Kaikki työttömät sitten vaan myös kilvan hakemaan näihin opiskelupaikkoihin, joiden aloilla on "kipeä pula työntekijöistä" (ks. lista alla). Pitäisi varmaan itsekin hakea keväällä (heh)? Pyhä lehmä jätetään tietysti rauhaan: "Kalliiseen lääkärikoulutukseen ei olla esittämässä lisäpaikkoja, vaikka osaajista on pulaa." Kauppatieteen koulutus sen sijaan on niin halpaa, että sinne voidaan lisätä vaikkei tarvetta olisikaan. Onnea vaan teillekin työnhakijasuman keskelle, KTM:t.

Ja tässä tämä kullanarvoinen lista:
Viidessä vuodessa koulutetaan lisää 500 lastentarhanopettajaa
Kauppatieteilijöitä 1 050
Rakennusarkkitehteja 500
Sosionomeja 500
Sosiaalityöntekijöitä 600
Juristeja 500
Psykologeja 100
Erityisopettajia 500
Sairaanhoitajia 1 200
ICT-osaajia 300
Meriteollisuusosaajia 400

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...


Miten ihmeessä ICT-ala, sieltähän irtisanotaan koko ajan ja työt viedään Intiaan.

Unknown kirjoitti...

Ei kai kyse milloinkaan näissä kaavailuissa ole siitä, että työntekijäkysynnän vuoksi kasvatettaisiin kiintiöitä. Tietysti mukaan sattuu aloja, joilla vielä kysyntääkin on (pk -seudulla erityisopettajat, sosiaalityöntekijät ja matalapalkka-alan lastentarhanopettajat).

Todettakoon, että juridiikan alalla on jo kauan ollut vaikea löytää tyydyttäviä työpaikkoja, noin esimerkkinä vain. Syrjäkyliltä taas lääketieteen eri alojen työntekijät vielä työllistyisivät, mutta kiintiöitä ei siis lisätä. Onko tämä kenties jonkun muunkin kuin ammattiliiton intresseissä kun näin sitkeästi pysyy stabiilina vuosikymmenestä toiseen?

Koulutuspolitiikka on vain politiikkaa; kysynnän ja tarjonnan yhtälön kanssa sillä ei ole mitään tekemistä - ainakaan enää nykyään...

4* kirjoitti...

ICT-alalla hypetetään pelifirmoista ja uskotellaan nuorille sieltä tulevan työpaikkoja, voi tulla tai ei, en tiedä, mutta muuten ihan ylimitoitettua ICT-koulutus. Tuo meriteollisuus myös epäilyttää, koska suunnilleen joka toinen kuukausi ollaan telakoita lopettamassa ja joka toinen kuukausi siellä jotain jatkoa onkin.

Koulutuspolitiikassa yksi tarkoitus tietenkin on säilöä ihmisiä jonnekin laitoksiin pois työttömyyskortistosta ja pois kadulta pahanteosta. On vaan petetty olo viiden vuoden opiskelun jälkeen vaikka näillä lisäpaikkojen juristeilla ja KTM:lla, joille alan työpaikkaa ei kuitenkaan riitä.