lauantai 14. syyskuuta 2013

Osaavat ammattilaiset

Työnantajat hakevat kilvan "osaavia ammattilaisia". Tämä tarkoittaa henkilöä, joka on tehnyt juuri samanlaista työtä edellisessä paikassaan mieluiten useita vuosia. Mikään muu ei riitä pätevöittämään osaavaksi ammattilaiseksi. Seurauksena on että työnantajien mielestä hakijat eivät ole riittävän päteviä. Koulutodistukset eivät ole mitään, paitsi välttämätön paha, jotta voi edes hakea alan paikkoja. Kukaan ei halua olla se ensimmäinen, joka perehdyttäisi uutta työntekijää ja antaisi tälle mahdollisuuden saada työkokemusta. Jokainen haluaa palkata valmiiksi kokeneen. Totta kai tässä pelissä tulee pää vetävän käteen, kun kukaan ei palkkaa uusia ihmisiä alalle. Ihmisiä poistuu töistä kuitenkin koko ajan. Yhteiskunta kouluttaa vuosikausia kalliilla rahalla henkilöitä, jotka eivät työnantajille kelpaakaan. Työttömien, nuorten ja alanvaihtajien on siis lähes mahdotonta päästä palkkatöihin. Lisäksi yritysten on siinä vaiheessa lopetettava toimintansa, kun osaavia ammattilaisia ei enää löydykään. Fiksua toimintaa vai mitä?

3 kommenttia:

Kohtalotoveri kirjoitti...

Erittäin lyhytnäköistä.

Anonyymi kirjoitti...

Opiskelin taloushallinnon alaa, ja opettajamme sanoi, että varsinkin tilitoimistot valittavat ettei enää saa ammattilaisia töihin. Saisivat syyttää ihan itseään, kun eivät ole vuosikausiin ottaneet töihin kuin näitä "ammattilaisia", vähintään vuosien kokemuksen omaavia alan ihmisiä. Eihän siinä ole esim. vastavalmistuneilla mitään saumaa päästä ikinä töihin, vaikka heillä olisi hyvät perusteet työn tekoon ja uuttakin tietoa. Ja kun tätä jatkuu tarpeeksi pitkään, niin eihän niitä ammattilaisia enää ole kun vanhat jäävät eläkkelle.

4* kirjoitti...

Aivan, juuri tätä tarkoitan. Taloushallinnon alalle siirtymistä myös harkitsin jossain välissä, mutta turha on kurssittaa itseään, kun työnantajille ei kuitenkaan kelpaa.