lauantai 28. syyskuuta 2013

Vikaa kouluttamisessa

Ihmisiä koulutetaan liikaa erikoistuneille aloille, vaikka tiedetään hyvin, ettei työpaikkoja ole läheskään kaikille valmistuneille. Vain parhaat tai "sopivimmat" pääsevät alalle (tai suhteilla). Jos vain murto-osa valmistuneista työllistyy koulutustaan vastaavasti, niin kyllä moni hyvässä uskossa opiskelemaan lähtenyt tuntee itsensä pahasti huijatuksi. Kannatan korkeaa koulutusta mahdollisimman monille, mutta pitäisikö suurin osa koulutuksista muuttaa yleisemmiksi, joitten sisältöä pystyisi hyödyntämään useammissa työpaikoissa. Erikoiskoulutuksiin valikoitaisiin vain vähän henkilöitä (tai koulutus olisi tiukempaa ja matkan varrella tiputettaisiin osa pois kuten jossain ulkomailla). Lääkärit ovat viime aikoina olleet lähes ainoa korkeasti koulutettujen ryhmä, joille myös koulutustaan vastaavia töitä on ollut tarjolla.

Tilastoissa korkeasti koulutettuja työttömiä oli heinäkuun lopussa 44025. Määrä on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana 7805 henkilöllä! Esimerkkejä työttömien määristä:

FM (hum.) 3509
DI 2375
KM 2184
FM (luonn.) 2097
KTM 2082
VTM/YTM 1473
Taideaineen maisteri 1202
Tohtori/lisensiaatti 1051

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En ihan saanut selkoa onko tuossa vain Akavan jäsenet vai kaikki? Hurjia lukuja silti.
Itse olin noin neljä vuotta tuossa joukossa, olen koulutukseltani sekä FM että YTM.

4* kirjoitti...

Siinä on kaikki (paitsi lomautetut eivät ole), koska heillä on lähteenä työ- ja elinkeinoministeriön työttömyysluvut. Parempi linkki olisi ehkä www2.toimialaonline.fi